Da, într-adevăr. Atunci când candidăm pentru un loc de muncă, primul lucru pe care îl vede agenția de recrutare, departamentul de resurse umane sau managerul companiei este CV-ul nostru. Toți cei care doresc să lucreze au nevoie de un CV, indiferent dacă sunt nou-veniți sau doresc să își schimbe locul de muncă. Dar ce înseamnă un CV bun? Ce ar trebui să conțină? Cum să îl redactați și la ce să fiți atenți? În acest articol analizăm răspunsurile la aceste întrebări!
1. Ce informații trebuie să conțină?
Cea mai importantă parte a unui CV este ca acesta să fie profesionist. Angajatorul este interesat unde și în ce post ați mai lucrat. De aceea, este important să îl actualizați și să îl adaptați la așteptările postului pentru care candidați, astfel încât să fie direcționat și să conțină elemente interesante și benefice pentru post.
2. Date personale
Datele personale, numele, adresa, numărul de telefon sunt toate foarte importante, deoarece este necesar să se știe cum se poate ajunge la apliacant dacă este chemat la un interviu. Datele personale trebuie să fie scrise într-un loc vizibil și cu exactitate, deoarece un număr de telefon scris greșit poate duce la pierderea unei oportunități.
3. CV, profil LinkedIn sau scrisoare de intenție?
Există locuri de muncă unde un profil LinkedIn este suficient pentru a aplica, dar majoritatea locurilor de muncă necesită un CV sau chiar toate cele trei. CV-urile sunt mai personale, în timp ce paginile de social media pot include informații nesolicitate. O scrisoare de intenție nu este o cerință obligatorie, dar poate face introducerea mai personală, așa că nu strică să aveți una.
4. Prezentarea studiilor
În această secțiune, calificarea și anul sunt importante, dar încercați să includeți cea mai recentă calificare și cele mai importante și relevante cursuri de formare și studii pentru locul de muncă. În cazul diplomelor universitare, indicați și facultatea, cursul sau specializarea.
5. Experiența profesională
În această parte, este important să urmați o ordine cronologică inversă, de la cel mai recent loc de muncă la cel mai vechi și, dacă este posibil, să indicați numele companiei în care ați lucrat, titlul postului și anii de la care ați lucrat la cât timp ați lucrat. Aceasta este una dintre cele mai importante părți ale unui CV, deoarece arată expertiza candidatului, ce locuri de muncă a mai avut, cu cine a lucrat și pentru cât timp. Este important ca partea profesională să fie continuă, fără să se omită niciun an, deoarece recrutorul va întreba despre acest lucru în cadrul unei interviuri. Astfel, de exemplu, dacă cineva a petrecut doi ani în străinătate și a lucrat în domeniul hotelier, scrieți acest lucru. În astfel de cazuri, nu este necesar să dați detalii despre sarcinile dacă acestea nu au legătură cu postul pentru care candidați.
6. Cunoștințe lingvistice
Pentru multe locuri de muncă, competențele lingvistice sunt importante, iar în regiunea noastră limba română este limba de bază, dar și engleza câștigă teren. Vorbirea unei limbi străine este adesea un avantaj, dar este important să fim sinceri. Dacă competențele noastre lingvistice sunt pasive, adică nu folosim limba, putem spune cu siguranță că suntem buni la scris, dar că comunicarea este mai dificilă. Nivelul de competență lingvistică așteptat depinde de post, dar este important să îl indicăm.
7. Competențe, abilități, despre mine
Aceasta este partea din CV în care puteți scrie mai multe despre propria persoană, cine sunteți, ce vă place și ce vă doriți. Este un loc bun pentru a vă arăta punctele forte și calitățile, deoarece toată lumea știe la este bun, dincolo de ceea ce a studiat sau a lucrat. La ce sunt bun și cum se leagă asta de profesia sau postul pentru care candidez? Care sunt valorile mele (bune abilități de rezolvare a problemelor, bune abilități de comunicare, personalitate responsabilă). Puteți menționa hobby-urile pe care vă place să le faceți, obiectivele profesionale sau personale. De asemenea, este foarte important să includeți informații care, chiar dacă nu sunt relevante pentru postul pentru care candidați, ar putea fi un avantaj mai târziu. Puteți include tipul de permis de conducere pe care îl aveți, cursuri de formare, activități de voluntariat.
8. Fotografia
Fotografiile sunt o parte importantă a unui CV, așa că fiți atenți la cele pe care le alegeți. Ar trebui să fie întotdeauna un portret, dar, de preferință, nu un selfie, ci o fotografie serioasă, de tip business. Asigurați-vă că nu există nimic nelalocul său în spate și că este ca o fotografie de pașaport, nu pe toată lungimea. Fotografia poate fi albă și neagră sau color, principalul lucru este să fie clară, vizibilă și să reflecte aspectul vostru.
+1 Ce să NU scrieți în CV?
Informațiile complet irelevante pot deruta managerii sau experții în recrutare, deci evitați informațiile inutile. Starea civilă sau numărul de copii nu sunt cele mai importante informații despre voi, iar angajatorul poate pune întrebări despre acestea mai târziu, în timpul interviului, dacă sunt relevante pentru programul de lucru. La datele de contact, furnizați întotdeauna un singur număr de telefon, de preferință unul la care puteți fi contactați. Pentru studii, indicați întotdeauna dacă v-ați finalizat studiile și dacă aveți o diplomă. Ceea ce este foarte important este să vă asigurați că nu există greșeli de ortografie în CV, să îl structurați (completați toate secțiunile, aranjați rândurile), să oferiți informații concrete, logice și cronologice și să acordați atenție structurii, deoarece adesea succesul stă în detalii!
IJC Jobs nu este doar o agenție de recrutare a forței de muncă, ci și o agenție care vă ajută să vă găsiți locul de muncă visat. Pentru a face acest lucru, veți avea nevoie, desigur, de un CV, pe care îl puteți crea pe site-ul nostru. După ce ați completat CV-ul, vi-l trimitem prin email astfel încât să îl puteți folosi în viitor atunci când căutați un loc de muncă!
Distribuie
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
Tumblr
WhatsApp
VK
Mail